Man o man, wat is dit een leuke tijd. De stap naar je volgende huis is gezet! Het duurt nog even maar er moet ook nog veel gebeuren. Het begrip meer- en minderwerk vliegt je om de oren en er is een lijst met tal van keuzes. Tegenwoordig gaan maar weinig mensen nog volledig voor de standaard versie en kiest iedereen wel iets van meerwerk bij nieuwbouw. En dat is misschien maar goed ook. Zo maak je jouw plekje meer eigen en wonen we allemaal steeds optimaler en naar ieders eigen wensen.
Maar zoals ik al zei, er moet veel gebeuren. Er zijn een hele hoop keuzes en deadlines. En die spelen vooral in het begin van het traject. Dus waar je denkt het duurt nog +- 1,5 a 2 jaar, moet je nu al grote besluiten maken. Dat rijmt in je hoofd vaak niet helemaal. Maar geen stress! Hieronder noem ik de punten waar je zeker over na moet denken. En kom je er niet helemaal uit dan kun je altijd een professional (Huize Holla!) inschakelen om met je mee te denken! ;)
1. Indeling
Het allerbelangrijkst van je hele plan is de indeling. Zodra je weet dat de woning van jou is kun je hiermee aan de slag gaan. Je krijgt vanuit de bouw meestal technische plattegronden met schaal 1:50. Maak een aantal kopietjes of printjes op 100% zodat je meerdere indelingen kunt maken en deze uiteindelijk naast elkaar kan leggen. Nu kun je namelijk nog muurtjes verwijderen, een uitbouw of dakkapel kiezen, de keuken positie aanpassen of een tweede badkamer toevoegen. Zodra de ruwbouw deadline is verstreken kun je dat eigenlijk niet meer tijdens de bouw aanpassen. Is puzzelen niet je sterkste kant? Overweeg dan om een professional hiervoor in te schakelen. Een goede interieurontwerper heeft al tig woningen gezien en ervaring in wat wel en niet werkt. Zo wordt er naast jouw persoonlijke wensen ook goed opgelet wat er daadwerkelijk past in het huis en gekeken naar eventuele toekomstige veranderingen (denk bijv. aan voor jezelf vanuit huis werken, een kinderwens, een 2e badkamer etc). En aangezien de ruimte indeling KEY is voor vrijwel alles in huis is een goed plan echt aan te raden.
2. Lichtplan
Nu je de indeling hebt bepaald kun je pas beoordelen waar je daadwerkelijk licht nodig hebt. Maak weer een kopietje van je gekozen indeling en pak er gekleurde stiften/potloden bij. Kijk hoe de ruimte verdeeld is en denk goed na wat je waar doet. Zoals koken, eten, werken, lezen, tv kijken etc. Markeer dit op je plattegrond door de plaats van je activiteit te omcirkelen.
Kijk dan waar je graag algemene verlichting zou willen. Dus wanneer je ’s avonds thuiskomt en wilt zien waar je loopt. Zet hier met een kleur (bijv. blauw) een stip. Dan ga je bepalen waar je functioneel licht nodig hebt. Denk aan je aanrecht, eettafel en een leeslamp naast de bank. Daar zet je ook stippen maar dan met een andere kleur (bijv. rood). Verder wil je ook zeker over sfeerlicht nadenken. Voor als je lekker met vrienden zit te borrelen of op de bank een filmpje kijkt. Denk bij sfeerlicht aan vloerlampen, tafellampen, wandverlichting etc. Zet ook op deze plekken stippen (bijv. met groen). Meestal is het fijn om bijv. de eettafellamp dubbel te gebruiken. Zodat deze te gebruiken is wanneer je met iets secuurs bezig bent (veel licht), maar ook voor een meer sferische setting wanneer je bijv. nog lekker lang natafelt (gedimd licht). Zet hier dan ook de verschillende kleuren stipjes, dan zie je gelijk dat een dimmer daar prettig is. Op deze manier heb je zelf een simpel lichtplan gemaakt en goed nagedacht waar je lichtpunten wilt plaatsen en waar juist niet.
3. Elektrapunten
Nu je de indeling en lichtbehoefte hebt bepaald kun je goed beoordelen of de licht- en elektrapunten vanuit de bouw aansluiten bij jouw plannen. Anders heb je straks een mooie tafellamp op een dressoir in gedachte, maar is er geen stopcontact in de buurt te vinden. Indien nodig kun je lichtpunten verplaatsen. Weet je nog niet exact wat voor eettafel je wilt dan kun je helaas niet exact het lichtpunt erboven plaatsen. Teken dan eens verschillende opties en zorg dat het lichtpunt in ieder geval dichtbij zit. Bedenk ook waar je graag je telefoon oplaadt, of je met laptop op de bank wilt zitten, hoeveel keukenapparaten je tegelijk gebruikt en waar je de stekker van de stofzuiger insteekt.
Let wel op dat de bouw voor iedere verplaatsing of toevoeging vaak kosten in rekening brengt. Zelfs nu er wellicht nog geen paal in de grond staat betekent afwijken van het originele plan automatisch meerwerkkosten. Toch kun je bij wandcontactdozen soms beter niet op een paar honderd euro willen besparen. Als je eenmaal woont heb je namelijk echt geen zin meer om rotzooi te maken en stopcontacten toe te voegen. Daarom kun je hier beter een paar extra hebben. Maar zorg tegelijkertijd ook dat je niet overdrijft, ik bedoel er zijn leukere dingen om je geld aan uit te geven!
4. Draairichting deuren
Check goed hoe je deuren draaien. Het kan best storen als je altijd je tussendeur volledig moet sluiten om je trapkastdeur te kunnen openen. En hoe loop jij graag je slaapkamer in, gelijk zicht op je bed of liever eerst de andere kant van de ruimte zien?
Verder kun je deuren van toilet en badkamer niet naar binnen laten draaien. Bij een toilet past dit vaak simpelweg niet. En bij een badkamer heeft ooit iemand bedacht dat je daar vanwege veiligheid de deur naar buiten wilt openen. Mocht je bijv. onwel worden in de badkamer zul je op deze manier niet zelf de deur blokkeren als je ervoor ligt. Zo kan hulp makkelijker bij je komen.
Wanneer je niet goed uitkomt met verschillende deuren en draairichtingen bij elkaar is soms een schuifdeur nog een oplossing. Dit kan een hangende deur voor de deuropening/wand zijn (vaak gemakkelijk na oplevering toe te voegen) of juist een deur die in de muur wegglijdt. Voor dit laatste kun je het beste overleggen met de aannemer wat de mogelijkheden zijn.
5. Keuken aansluitingen
Ook de keukendeadline is bij nieuwbouw vaak al vrij snel. Terwijl jij misschien denkt ‘Help! Ik weet nog helemaal niet wat ik over 2 jaar mooi vind!’ en hier een beetje de zenuwen van krijgt. En dat is echt begrijpelijk, maar helaas moet de aannemer ergens rekening mee houden. Gelukkig interesseert het ze helemaal niets wat voor aanrechtblad of kastdeurtje jij mooi vindt. Het enige dat zij willen weten is waar je gaat koken, waar je spoelbak komt en waar alle stopcontacten voor koelkast, oven, vaatwasser etc. komen. Vooral het ‘wat komt waar’ vraagstuk speelt nu. Dus je zult wel de keuken lay-out moeten bepalen. Wordt het een L keuken, parallel of liever met een eiland? En komt die überhaupt op de plek waar de bouw nu een keuken heeft geschetst, of ga jij de hele woning omdraaien? Je ziet dat ook hierbij de indeling weer de basis is voor alles. Naast ‘wat komt waar in de keuken’ is het voor de bouw ook nodig om te weten hoe je gaat koken. Voor inductie of keramisch is er soms nog een aanpassing in de meterkast nodig.
6. Verenig je met de buren
Omdat je vaak met veel nieuwe bewoners in één project komt is het verstandig om met elkaar in contact te komen. Een besloten facebook-groep kan heel handig zijn. Zo kun je met elkaar overleggen en ook elkaar wijzen op punten die je misschien over het hoofd zou zien. Daarnaast heb je een betere onderhandelingspositie mochten meer kopers iets specifieks willen van de bouw. Zorg hierbij wel dat je 1 aanspreekpunt hebt voor de bouwer, zo werkt het een stuk sneller en gaan er geen zaken langs elkaar lopen.
7. Schakel bijtijds hulp in
Mochten er nu zaken zijn waar je niet uit lijkt te komen, zorg dan dat je bijtijds aan de bel trekt. Veel interieurontwerpers hebben het druk en aangezien je bij nieuwbouw met deadlines werkt betekent het dat je er misschien niks aan hebt als je over 2 maanden geholpen wordt. Geef dus duidelijk de deadlines van de bouw aan zodra je een professional in wilt schakelen.
Daarnaast is het ook verstandig om iemand met verstand van bouwkundige zaken en regelgeving in te schakelen voor de oplevering. Wij hebben dit zelf in 2018 geregeld via Vereniging Eigen Huis. Uiteindelijk bleek deze man op de opleverdag echt van huis tot huis met de bouwer mee te lopen omdat hij door veel van onze buren was ingeschakeld. Hij heeft gecontroleerd of al het meer- en minderwerk op de juiste manier is uitgevoerd. Maar ook controleerde hij of zaken in het huis voldeden aan de bouwnormen omtrent veiligheid, bruikbaarheid, gezondheid etc. Daarna heeft de bouwer nog een aantal kleine dingen bij ons aangepast waardoor het huis aan alle voorschriften en afspraken voldeed.
Mocht je net een nieuwbouwwoning gekocht hebben of gaan kopen dan hoop ik dat je zo al meer zekerheid hebt voor het maken van alle keuzes. Kom je er nu toch niet helemaal uit? Ik adviseer je graag met een goed plan voor de indeling, het licht en alle andere zaken die je moet uitzoeken en bepalen!
KVK 80409172
BTW nummer NL003478097B70
Alle rechten voorbehouden | Huize Holla